zondag 29 maart 2015

Lente?

Ondanks de kou heb ik afgelopen week toch een en ander op de tuin gedaan. De capucijners, de tweede lichting sugar snaps en tuinbonen moesten nodig de volle grond in. En als je dan zo buiten bezig bent valt het eigenlijk altijd weer mee met de kou. Ik kwam in ieder geval weer heel tevreden thuis; klusje geklaard!
Ik heb de plantjes in een bedje van compost gezet en voor de zekerheid een net erover gedaan. Je weet het maar nooit met de fazanten en duiven die de weg naar de tuin kennen. Met die kleintjes ernaast is de eerste lichting zichtbaar gegroeid. Ze laten zich door de kou blijkbaar niet kisten.



De bladgewassen in de kas gaan goed en ik neem een eerste handje rucola mee voor bij de lunch. Ik zaai nu ook buiten een rijtje raapstelen en rucola. Die zijn dan oogstbaar als mijn kasgewas op is.



In de kas staan oa een paar spitskolen te overwinteren. Ze beginnen nu dikker te worden.
Net als de heks uit het sprookje van Hans en Grietje voel ik elke week even of de kool al dik genoeg is om te eten.


Toch nog maar even wachten .

Binnen gaat de kieming en groei van diverse bloemen en groenten langzaam door.
Vorig jaar had ik een oreganolavendel plant gekocht. Het zaad heb ik opgevangen en uitgezaaid. Te dik natuurlijk, dus die moeten uitgedund worden. Omdat het zulke kleine zaailingen zijn doe ik dat met een pincet. Werkt perfect! En ik ruik de oreganogeur al.


Er zijn nóg kleinere zaailingen. Die van de lobelia's. Ik ben dol op de bloemen en zaai ze dan ook elk jaar. Maar kleiner zaad dan dat van de lobelia bestaat volgens mij niet. Dat zaai je hoe dan ook te dik. Dus ook hier gebruik ik weer de pincet voor het uitdunwerk.



Als ze wat groter zijn herhaal ik het uitdunnen nog een keer.

Vanmorgen vroeg hoorde ik het voor het eerst dit jaar.....Het 'geknor' van de bruine kikkers. De regen heeft ze wakker gemaakt. Het leven in onze vijver komt langzaamaan weer op gang.


donderdag 19 maart 2015

Zoete aardappelontwikkeling en alle soorten zaailingen

De zoete aardappel die ik in een bakje aarde gelegd heb doet het heel goed. Er zit inmiddels zoveel blad aan dat ik het aandurf of de uitlopers eraf te halen. Volgens instructies die ik op internet vind moet ik ze in water zetten en laten wortelen. Bij de grootste uitlopers doe ik dat ook. Er zijn echter ook een aantal met heel korte steeltjes bij. Die zet ik meteen in de stekaarde. Ook zijn erbij die al een klein worteltje hebben, die gaan dus ook meteen de aarde in. Je kunt aan het blad al goed zien dat het familie van de winde is.



Op de tuin komen de raapstelen, mizuna's en rucola's al mooi op. Ik ben benieuwd wanneer ik kan oogsten. Met een beetje zon zal dat niet lang meer duren.


Ook de frambozen komen eens kijken. De eerste blaadjes piepen door de dikke laag compost heen die ik ze gegeven heb.


Op de vensterbank op een koele slaapkamer wordt het langzamerhand dringen. Bakjes met allerlei zaden in diverse kiemstadia staan in het licht en de zon.


Voor de knolselderij had ik in januari zaadmatjes gemaakt. Zie blog van januari. Die heb ik een week of twee geleden in bakjes gedaan. En nu zie ik dat de dotjes bloemlijm aan het schimmelen gaan. Het ziet er niet zo fris uit en ik ben benieuwd of de zaden op deze manier nog wel zullen kiemen. Voor de zekerheid zaai ik opnieuw, maar ik laat het bakje staan. De komende weken zal blijken of deze zaaimatjes binnen wel kunnen. Op de tuin heb ik diverse wortellinten gelegd. Ook even afwachten wat dit gaat doen.


Afgelopen zaterdag hebben we met de buurt ons speelveldje een voorjaarsbeurt gegeven. Dit speelveldje hebben we zelf ontworpen en ook de uitvoering was in eigen handen. Met de buurt hebben we het nu voor het tweede jaar zelf in onderhoud. We hebben volop gesnoeid, gewied en geharkt. Ook de graskanten zijn weer netjes strak.
Naast het met elkaar samenwerken werd er natuurlijk ook koffie gedronken en werden alle nieuwtjes uitgewisseld. Heel verbindend zo'n speelveldje!


zondag 8 maart 2015

Lente!

De temperaturen van afgelopen weekend hebben mijn tuinmotortje aardig op toeren gebracht. Allereerst in de achtertuin potten opgeschoond die er de hele winter hebben gestaan. Deze week maar eens beginnen met bloemen voorzaaien zodat ze in mei weer gevuld kunnen worden.
De kippen, die in de winter de hele tuin ter beschikking hadden (ze graven dan niet zo erg omdat alle beestjes dan diep weggekropen zijn), hebben nu weer een klein perceeltje toegewezen gekregen dat ze helemaal overhoop mogen graven.
Het viel me op dat ze hier rustiger zijn dan wanneer ze de hele tuin hebben. Misschien veiliger? Ik ben benieuwd of er nog wat planten de kans krijgen om op te komen in dit kippenterritorium.


Op de tuin heb ik zaaiuitjes gezaaid (Zébrune/banaansjalot en Long Red Florence). Dat worden de bekende bosuitjes. Rode (Kamal) en witte (Sturon) plantuitjes zijn de grond in gegaan om uit te groeien tot lekkere dikkerds. Uien mogen geen mest, dan dek je de tafel voor de uienvlieg. Daarom plant ik ze in een laagje compost.


De eerste lichting sugar snaps (Delikett en Sprint) zijn zo groot dat ze echt de grond in moeten.
Ik had al een hekje op de tuin gezet waar ze tegenaan kunnen groeien en plant ook deze plantjes in een lekkere laag compost.



Vandaag, tijdens een wandeling, viel mijn oog op de eerste speenkruidbloemetjes op de zuidwal van een sloot. Joepie!! Ik word altijd zo blij van die gouden sterretjes.


zondag 1 maart 2015

Reclaim the seeds en kornoelje

Gisteren was ik in Driebergen op de Kraaybeekerhof, een prachtig landgoedje dat op biologisch dynamische wijze beheerd wordt. Hier was dit jaar het Reclaim the Seeds weekend. Kort gezegd is het een actie om mensen bewust te maken van wat er zich allemaal afspeelt in de wereld van de zaadbedrijven. Zo zijn er bedrijven bezig met patent vragen op zaad. Als hen dit gaat lukken zou het kunnen betekenen dat je alleen nog maar zaad van dit bedrijf mag gebruiken. Kun je nagaan wat een macht dat zou betekenen.
Gelukkig kunnen we nog vrij ruilen en dat werd dan ook met enthousiasme gedaan.
Op het landgoed stonden tafels waar je je meegebrachte zaden kon neerleggen. Naast lekker grutten tussen de zakjes werden er ook heel wat vragen gesteld en tips gegeven. Leuk om op deze manier collega moestuinders te ontmoeten. Mijn meegebrachte zaden van heilige boontjes, jin jang boontjes en puntpaprika wisselden snel van eigenaar.


Hoe leuk is het dan om zelf met totaal onbekende zaden naar huis te gaan. Zo kreeg ik onder andere friese gele woudboontjes, olijfkomkommer en gele bestomaten (heel kleine tomaatjes) en melde.

Terug thuis heb ik op de tuin meteen de melde gezaaid. Dit jaar het eerste gewas dat ik in de volle grond zaaide Eigenlijk is het gewoon een wilde plant maar dat is rucola uiteindelijk ook. Je zou het als vervanger van spinazie kunnen eten. We gaan het zien.
De raapstelen, mizuna en rucola piepen boven de grond.


Het zonnige weer maakt niet alleen sneeuwklokjes en crocussen wakker, ook de kornoelje bloeit. Elk jaar kijk ik hiernaar uit. De groengele bloemetjes geven de struik een gelige gloed. Ik vind ze prachtig. Na de bloei komen er bessen, die ook eetbaar zijn. Ze hebben een lang groeiseizoen want pas na de zomer zijn ze rijp. Van de bessen wordt vooral jam en sap gemaakt, wat ik zelf overigens nog nooit geprobeerd heb.


De zoete aardappel krijgt blaadjes!