zondag 17 januari 2016

Nog heel even wachten

De dagen beginnen al iets langer te worden en het tuinplan is zo'n beetje klaar. Ik heb dit jaar zelfs een, nog niet helemaal compleet, overzicht gemaakt van wat ik ga zaaien. Als ik de lijst zie vraag ik me af waar ik dat allemaal neer ga zetten. O ja, er zijn natuurlijk soorten die elkaar 'aflossen', dat scheelt weer : ).
 
Het gaat vriezen en ik heb nog een paar kropjes andijvie onder een tunnel staan, dus die haal ik er af.
Ze zien er mooi uit.


 Maar zitten wel vol kleine naaktslakjes die in de relatieve warmte van de tunnel een prima overwinterplek gevonden dachten te hebben. Ik zet de andijvie maar even onder water zodat de slakken boven komen drijven. En dan hebben de kippen er een feestmaaltje aan.



Aan de palmkool kun je zien dat de temperaturen hoog geweest zijn. Er zit al een dikke knop in. Nog even en hij bloeit. Maar ik denk dat-ie voor die tijd wel de pan in is gegaan.


Het is nog geen zaaitijd maar kiemen kweken kan wel. Eerst een paar uur weken in lauw water en dan dagelijks een paar keer afspoelen. Na een kleine week zijn de kiemen groot genoeg om gegeten te worden.
Soms gaat het mis en dan schimmelt de boel. Ik kan er niet altijd achter komen wat de reden hiervoor is. Misschien is het te koud in huis. Ik zet het bakje daarom ook vaak in het keukenkastje waarin de keukenboiler staat. Daar is het lekker warm. De kiemen worden dan wel bleekscheten maar als ik ze dan een dag op de vensterbank zet worden ze zienderogen groen.




Van de voorraad uien begint de bodem in zicht te komen. De witte uien zijn al op. Hier en daar schimmelt er een en ook zijn er uien die voorzichtig aan aan het uitlopen zijn. Het is lang geleden dat ik zo ver de winter in met mijn uien toe kon.


De laatste wintercourgette is ook op. Hij zag er nog prachtig uit en ging samen met een ui, knolselderij en rode linzen de soep in.






Volgende week gaat het zaaien beginnen. De tuinbonen kunnen voorgezaaid worden.

Op 13 februari is er weer een Reclaim the Seeds dag. Zie:  http://reclaimtheseeds.nl/