zondag 29 mei 2016

Leuke en minder leuke verrassingen.

De lekkere temperaturen en een goede regenbui doen alles enorm groeien. En als ik een rondje op de tuin maak staan er diverse verrassingen te wachten.
De mooiste verrassing is dat de capucijners (Blauwschokkers) in bloei staan.


Als ik bedenk dat de planten op 1 mei blauw van de kou zagen en nu zo prachtig groen en in bloei staan, kan ik niet anders dan me verwonderen.



Voordat ik capucijners kan eten zal echter nog wel een paar weken duren. Peulvruchten die ik wél al kan plukken, en dat is de tweede verrassing, zijn de sugar snaps (Sugar Sprint). De planten zijn helemaal nog niet zo hoog maar er zitten al plukklare peulen aan. Het zijn er weliswaar maar een stuk of tien maar toch.... Bovendien is het zo dat de plant alleen maar meer bloemen en dus peulen gaat maken als je gaat plukken.


In het vak met de vruchtgewassen kom ik dan echter ook de eerste minder leuke verrassing tegen. De tuinbonen krijgen zwarte bonenluis in hun toppen. Gelukkig zitten ze pas in een paar planten.


Dat betekent dat ik meteen de toppen eruit ga halen. Wel grappig dat ik dan meteen weet wat ik vandaag voor de lunch ga maken. Kleingesneden tuinbonentoppen zijn namelijk heerlijk in een omelet. Wel eerst goed wassen natuurlijk ; ) En de ergst aangetaste toppen gaan op de composthoop.

Gelukkig heb ik een aantal goede vrienden op de tuin die me helpen in de strijd tegen luizen. Het zijn de lieveheersbeestjes en hun jonkies. Vooral de larven kunnen heel wat luizen op. Je moet ze even leren kennen, die larven, want ze zien er heel anders uit dan de volwassen lieveheersbeestjes.



De bladvenkel zit echt helemaal onder de luizen. Omdat ik maar weinig van het blad gebruik, bijvoorbeeld fijngeknipt in de sla, laat ik ze zitten. Zolang ze op deze plant zitten, zitten ze niet op de sla of het wortelloof.

Een andere minder leuke verrassing is dat de andijvie (krulandijvie Wallone)  en de snijbiet (Zeven Jaren Spinazie) in bloei gaan schieten. Vooral de andijvie is nog zo klein dat de planten gewoon op de composthoop gaan. Bij de snijbiet haal ik de knop eruit en dan zal ik komende week een lekkere salade of stamppotje met de blaadjes maken. Daarna ga ik ze opnieuw zaaien. Misschien is de kou en daarna de plotseling hoge temperaturen de oorzaak van het schieten want ik heb het nog nooit eerder meegemaakt.



In de kas de kas zie ik dat de tomaten goed aangeslagen zijn en er al eerste bloemtrosjes zichtbaar zijn. Ook moet ik al 'dieven' om te voorkomen dat ze tot woeste struiken uitgroeien.

Met 'dief' in de bladoksel

Zonder 'dief' in de bladoksel

Tot slot nog een blik op de aardbeien. Het is werkelijk ongelooflijk hoeveel aardbeien aan de planten hangen. Als de slakken me goed gezind zijn en het weer meewerkt zal ik een enorme oogst krijgen. 
Ik verheug me er al op.


zondag 22 mei 2016

Werk aan de winkel.



Er moeten nog wat planten de volle grond of kas in. De courgetteplanten zien er een beetje uit hun krachten gegroeid uit en moeten nodig uit hun potjes. Ik heb de gewone groene courgette maar ook twee bolcourgettes. Hopen dat deze zieligerd er gauw beter uit ziet.


 De pompoenplanten zien er een stuk beter uit. Bij het pompoenenrek plant ik groene Hokkaido, Uchi Kikuri, en Butternut. Net als bij de tomaten en de komkommers zet ik er meteen een bloempot naast om water in te geven.


En de watermeloen mag de kas in. Ik kende de plant nog niet en ik ben verrast door de vorm van en tekening op het blad. Ik geef hem flink de ruimte in de kas want ik heb geen idee of ik hem omhoog kan leiden of dat hij toch over de grond zal moeten. Als ik informatie over de teelt van watermeloen opzoek kom ik beide mogelijkheden tegen dus zal ik gaandeweg wel een keuze maken.


In de frambozenhaag zijn zoveel uitlopers opgekomen dat ze veel te dicht op elkaar staan en bovendien hangen ze over de afwateringsgreppel. Ik ga daarom maar eens flink uitdunnen.
Van de jonge frambozentoppen kun je heerlijke thee trekken en nu heb ik een hele stapel van dat jonge blad liggen. Jammer om weg te doen. Dus ik knip de toppen eraf en zet ze in een emmertje water zodat ze niet verleppen. Thuis gekomen heb ik de toppen gewassen en in de slacentrifuge gedroogd en in een zakje in de vriezer gedaan. Volgens mij moet je daar nog thee van kunnen zetten. Ik ga het uitproberen.



En dan is er nog een klusje wat écht gedaan moet worden. Er moet een net over de aardbeien heen want er zitten al aardig wat groene aardbeitjes aan. Nu vinden de vogels er nog niets aan maar zodra het eerste rode blosje zichtbaar is, zijn ze er als de kippen bij.
De meeste vruchtjes zijn goed gevormd, hetgeen betekent dat ze goed bestoven zijn. Met de bijenstal van de bijenvereniging vlak bij zou dat inderdaad geen probleem moeten zijn.


Maar eerst een laag stro rondom de planten, zodat de vruchten niet op de grond liggen.

Naast een van de twee aardbeienbedden staan een zwarte bessenstruik en een appelbes en als ik daar straks zelf van wil plukken in plaats van de vogels, moeten die ook maar meteen mee onder het net. Dus komt er een hele kooi omheen. Met mijn nieuwe frameballen is het geen zwaar werk meer en heb ik zo een prachtige constructie gemaakt.


PVC buizen doen het ook prima.


Naast alle werk zijn er ook dingen die vanzelf gaan. Uitgezaaide slaapmutsjes en juffertjes in het groen hebben er zin in en komen in bloei.



Een plezier om naar te kijken en bij te pauzeren.

zondag 15 mei 2016

Planttijd voor bonen en tomaten.

Afgelopen week begon met klussen op de tuin.
Na het neerzetten van de klimpaal voor de stoksperziebonen moesten er nog klimtouwen aan. Het is toch wel een best eind tot aan het wiel dus ik moest even verzinnen hoe ik daar bij zou kunnen komen. Staand op een stevige! stoel op twee planken (zodat de poten niet in de grond zouden zakken) lukte het me om de touwen over de fietsvelg heen te gooien. Die zette ik vervolgens vast met een stevige tentharing. Voor alle medetuinders op het complex werd het nu duidelijk dat ik geen ooievaars aan het lokken was : ).


En toen konden de bonenplanten naar de tuin. Ze waren wel al een beetje groot, misschien zelfs té groot maar ik had geen keus. Ze moesten wachten op hogere temperaturen en die waren er nu pas.


 Acht touwen heb ik verdeeld over de velg. En bij elk touw zo'n drie à vier planten. Je kunt in plaats van bonen planten ook bonen zaaien. Dan leg je 6-8 bonen bij elk touw. Ik hoef dat op mijn tuin echter niet te proberen. De muizen en andere liefhebbers laten beslist geen enkele boon ontkiemen. Vandaar dat ik ze voorkweek.

Stoksperzieboon; Cobra en Pastoral

Pronkbonen; o.a. Borlotti,Lady Di, Boerentenen, Vroege Veense, Emergo

Daarnaast plantte ik witte lupines waarvan je de zaden kunt eten. Ook sojaboon Edamame, dezelfde als je bij de Japanner op de kaart ziet, ging de grond in.

Alle tuinbedden worden langzaamaan voller en voller en ineens bedenk ik dat ik nog een stel courgetteplanten thuis heb staan. Help! Waar moet ik die nog kwijt. Het zijn immers geen kleintjes die je wel ergens in een hoekje kwijt kunt. Dat krijg je als je geen uitgewerkt plan tekent en meer van het 'ongeveer' bent. Maar gelukkig is er nog wel plaats op het wortelbed. Courgettes zijn natuurlijk geen wortelgewassen maar bij een 'ongeveer' tuinierster zoals ik, is dat geen probleem : ). Volgende week zijn ze aan de beurt.

Waar het nog zo goed als leeg is is in de kas. De laatste prachtige spitskool en sla haal ik eruit om plaats te maken voor de tomaten-, komkommer- en paprikaplanten. En niet te vergeten voor de watermeloen van de AHmoestuintjes. 

Vóór

 en 

Ná het planten van tomaat; Millefleur, Coueur de Boeuf, Orange Berry, Costolito F., Ildi, Red Pear, Tigerella en cherrytomaat (AHmoestuintje)
Paprika; mini Red Bell
Snackkomkommer; Picarino F1 (andere soorten volgen nog)

In elk plantgat doe ik flink wat compost en een scheut koemestwater. Meteen een stok erbij waar de tomaat steun aan heeft en een pot ingegraven om water in te geven zodat het meteen bij de wortels van de plant komt in plaats van door de hele kas te stromen. Goed bezig! En al ben ik nog lang niet klaar, voor vandaag is het mooi geweest.

zondag 8 mei 2016

Genieten.

Ruim een week geleden zat ik nog binnen de plantjes te verspenen omdat het nat en koud was en ik geen zin had om buiten te zitten kleumen. En nu is het alleen maar genieten van een uitspatting van geuren en kleuren. Met een sneltreinvaart kleurt alles groen en ik blijf met mijn gieter rondlopen om alle kleine potjes zaailingen die buiten staan, vochtig te houden. Wat een verschil.


Met de kou ben ik een poosje niet op de tuin geweest en daar hebben de slakken gebruik van gemaakt. Een mooie, grote spitskool is aan vraatzucht ten prooi gevallen. Het hart van de spitskool kon ik nog redden en dat smaakte prima.


Wel gek dat ze de kleine bloemkool- en koolrabiplanten, die ook in de kas staan, met rust laten. Die lijken mij net zo mals als spitskool. Al kunnen ze zich in de grotere spitskolen wel veel beter verstoppen.


De bonenstaken moeten nodig de grond in. De ijsheiligen zijn tenslotte bijna voorbij en de bonenplanten groeien enorm met de temperaturen van deze week. Dus moet ik voorbereidingen treffen om ze te kunnen planten.
Dit jaar wil ik stoksperziebonen proberen in plaats van stambonen. Dat kost minder oppervlakte omdat de bonen de lucht in gaan. Én het kost mij minder mijn rug bij het plukken : ). Ik zag een keer een mooie manier om een bonenstellage te maken en scharrelde de spullen hiervoor bij elkaar.
Van de fietsenmaker kreeg ik een oud fietswiel en met nog een gekregen boomstammetje maakte Ton een prachtige constructie.
Als de planten de grond in kunnen span ik touwen van wiel tot aan de grond. Daar kunnen ze langs omhoog klimmen. Ik vind het nu al leuk en ben benieuwd hoe het in de praktijk zal werken.


Op de zadenruilbeurs van Reclaim the Seeds kreeg ik zaden van de dwergtuinboon. Tot mijn verrassing zijn daar planten bij met fel rozerode bloemen die lekker kleur geven aan de tuin.


De aardbeien krijgen bloemen. Vorige week haalde ik de bloemen er nog uit omdat ik ervan uitging dat het echt nog te koud was voor de groei van aardbeien. Deze laat ik lekker bloeien.


De aardappelen in de grote bakken zijn al een keer aangevuld met aarde en groeien daar nu weer bovenuit. Ik zal ze, voor zover dat kan, nog een keer met aarde bedekken en dan laat ik ze uitgroeien. Ik moet er wel om denken dat ik ze water geef. Zwarte bakken in de felle zon worden natuurlijk behoorlijk warm en zullen gauw droog worden.


Vorige zomer heb ik zomaar wat zaden van de doorgeschoten en uitgebloeide pastinaak op de tuin gestrooid. Die zaden zijn opgekomen en een ervan groeit gewoon de bak in die ik er later neergezet heb. Deze plant is wel opvallend veel groter dan de andere zaailingen die opgekomen zijn en naast en achter de bak staan. Ik laat hem maar staan en zie wel wat het wordt.


De lavas is inmiddels gigantisch uitgegroeid en ik heb flink wat stelen geplukt. De blaadjes knipte ik eraf en de zak ging de vriezer in voor gebruik in alle soorten soep. Wat ruikt dit kruid toch heerlijk, een echt 'soepig' luchtje, vind ik.


Ik heb het aangedurfd om van mijn groene asperges te snijden. De oogst bestond uit twee hele mooie stengels. En lekker dat ze waren!


Ik at ze samen met een AHmoestuintje lunch van sla, spinazie, rucola én een hele radijs. Genieten!


 
Van mij mag het nog wel even zo'n lekker weertje blijven.