donderdag 17 september 2015

Omschakelen

De vele regenbuien maken de tocht naar de tuin toch minder aantrekkelijk. Wat een luxe om dan een keer gewoon naar de supermarkt om de hoek te lopen en groente uit te kiezen die je niet eerst uit de modder hoeft te trekken.
Gelukkig waren er van de week nog genoeg opklaringen om wat van de tuin te halen. Het is omschakelen want er zijn nog genoeg groentes maar veel ervan zijn winters of om te bewaren en dan ben ik daar zuinig op. Die zuinigheid is niet altijd goed. Zo merkte ik ineens dat er loof van de wortelpeterselie los op de grond lag. Eerst vroeg ik me af of er wellicht een ziekte in zat. Al snel kwam ik erachter dat een muis zich eraan te goed had gedaan. Een paar prachtig uitgeholde wortels zaten in het rijtje. Gelukkig ook nog een aantal onbeschadigde wortels. De rest van de rij ga ik goed in de gaten houden. In het ergste geval moet ik ze allemaal rooien.De geschoten wortelpeterselie van vorig jaar is nu pas aan het drogen. Ik ga volgend jaar proberen hiervan te zaaien.


De komkommerplanten beginnen er treurig uit te zien. Ze hebben fantastisch gedragen en ook deze week pluk ik nog zeker zes komkommers. Eigenlijk moet ik ze gaan rooien maar ik heb er nog geen puf voor. Ook zitten er nog wat minikomkommertjes aan de planten en, wellicht tegen beter weten in, heb ik hoop dat ze nog uitgroeien tot een eetbare maat.


De paprika's worden rood! In een week tijd van groen naar bijna rijp.


Van de, een tijdje geleden, uitgeplante groenlof is er eentje al enorm groot. Die ga ik maar eens slachten. Een hele familie naaktslakjes heeft zich erin verscholen. De schade viel verder mee maar de slakjes zijn toch naar de kippen gegaan. En de groenlof ging de stamppot in. Een beetje bitter was het wel maar met een eigengemaakt zoetzuur komkommertje erbij was het heerlijk.
En als het droog is pluk ik weer een emmer droogbonen. Binnen drogen ze best snel dus dan ga ik lekker zitten doppen. Boerentenen ( de reuzegrote witte bonen), kievitsbonen, witte bonen.....allemaal even mooi en lekker.Met een schaal vol gele minitomaatjes wilde ik iets doen. Het was teveel om zo op te eten dus zocht ik een recept om ze langer te kunnen bewaren. Bij een collega blogger vond ik een leuk recept voor gedroogde tomaten op olie. (http://floorsmoestuin.blogspot.nl/2015/09/homemade-zon-gedroogde-tomaatjes.html)
Ik heb de tomaatjes doormidden gesneden, op een bakplaat gelegd en met wat zout bestrooid.
In de oven op 125 °C en dan wachten tot ze droog zijn.Niet té droog want het waren zulke kleine tomaatjes dat er dan niets van over zou blijven. Ondertussen een paar potjes schoongemaakt met soda en na het drogen de tomaatjes in de potjes gedaan. Verse tijm, basilicum, oregano en knoflook uit de tuin erbij en het geheel met olijfolie overgoten tot de tomaten onder stonden.
En dan heb je van een pond tomaatjes deze drie minipotjes vol. Daar móet wel veel smaak in zitten.
º
º

2 opmerkingen:

  1. Misschien wordt het toch tijd voor zo'n MM bak achter in de tuin Dorthy. Dan heb je je groenten in handbereik. Een tomaatje, preitje, blaadjes sla, snijbiet, worteltje. Fantastisch.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, heb ik al wel eens aan gedacht. En dan in de voortuin want daar is al vroeg in het voorjaar de zon. Maar dan moet ik er eerst plek voor maken ; )

    BeantwoordenVerwijderen