donderdag 18 februari 2016

Laatste boerenkool en snel groeiende tuinbonen

De laatste boerenkool is van de tuin gehaald. Op 22 juli 2015 kreeg ik de plantjes van een tuingenoot. Hebben ze toch meer dan een half jaar op de tuin gestaan.
Met boerenkool kun je heerlijke gerechten maken maar gewoon rechttoe-rechtaan stamppot blijft toch ook erg lekker. Zeker met zelfgemaakt komkommer zoetzuur erbij.Ik ga weer een stukje grond losmaken. En dan wip ik ook de zuring eruit die op diverse plekken alweer boven de grond staat. Zuring heeft penwortels die diep de grond in gaan. Daaruit halen ze mineralen naar boven. Het blad mag daarom gewoon in de compostbak of ondergeschoffeld worden. De wortel echter gaat thuis in de GFTcontainer, want uit elk verdwaald stukje groeit anders weer een heel nieuwe plant. En daar zit ik niet echt op te wachten.De zon krijgt alweer een beetje kracht en tijdens het plukken van de veldsla loopt er ineens een heel wakker lieveheersbeestje op de rand van de emmer. Ik heb hem maar op een beschut plekje terug gezet.


De voorgezaaide tuinbonen Express Eleonora en sugar snaps Sugar Sprint zijn als dollen aan het groeien gegaan. Die moest ik dus snel van een onverwarmde vensterbank naar de buitenkas verhuizen.
En toen ging het vriezen. Na de eerste nacht schoot me te binnen dat ik wel eens even kon kijken of ze het wel redden. Oeps, hier en daar een donker randje aan het blad. De volgende nachten heb ik de plantjes maar binnen gezet. Hopelijk groeien ze over de schade heen.
Gelukkig vriest het komend weekend niet meer. Dan móeten ze de grond in, ze worden echt te groot. Ik zet er dan wel een kunststof tunneltje over.Op de zadenmarkt van Reclaim the Seeds in Wageningen heb ik weer een aantal erg leuke zaden geruild of gekocht. Nog nooit had ik van mimosaboontjes of knolkervel gehoord en ook dwergtuinbonen was ik niet eerder tegengekomen. Spannend, wat het komende seizoen allemaal gaat brengen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten