vrijdag 25 maart 2016

Zo snel kan het gaan

Op de vensterbanken begint het weer vol te raken met bakjes en potjes waarin allerlei soorten staan te kiemen. Ik kijk het de grond uit! Niet alleen groentes maar ook diverse bloemen staan er bij. De soort waar ik me altijd over verwonder is de lobelia. Zo ongelooflijk klein als die zaadjes zijn, echt niet te doseren in een zaaibakje. En de kiemplantjes zijn ook weer van die minuscuultjes.
Daarnaast zijn bijvoorbeeld de bietenzaden enorm groot. Die kun je goed één per potje zaaien. En rara, hoe kan dat? Er komen meerdere plantjes op uit dat ene bietenzaadje. Een bietenzaadje is dan ook eigenlijk een kluwen zaden waardoor je ze altijd moet uitdunnen.


Voor het IVNjournaal ben ik bezig geweest met verspenen. Want wat verwarrend kan dat zijn! Verspenen, verpotten, verplanten.....Wat is het verschil?
Bij verspenen haal je een kluitje te dicht op elkaar staande kleine plantjes uit elkaar en geeft ze ieder een ruimer plekje waar ze door kunnen groeien tot ze naar hun definitieve groeiplek gaan. Dan verplant je ze naar die plek (ook wel 'uitplanten' genoemd om het nog wat ingewikkelder te maken ; )). Verpotten is de plant van de ene pot naar de andere overzetten. Vaak is dat een grotere pot waar de plant weer verder kan groeien.
In ieder geval is verspenen het meest priegelige werkje van de drie. Kwetsbare jonge plantjes uit elkaar halen...... Hoe klein je handen ook zijn, ze zijn altijd te groot.
Het helpt om de aarde of het hele potje goed  te doordrenken met water.


 Dan scheurt het potje makkelijk en valt het kluitje aarde zo uit elkaar. Voorzichtig uit elkaar halen dat kluitje en dan zie je hoe zo'n mini-plantje, in dit geval andijvie, toch al een heel wortelstelsel heeft. Gauw overzetten naar een al klaarstaand potje.
Groeien maar!

Ook de bieten en tijm zijn verspeend. En staan in de muurkas bij de overwinteraars en de tuinbonen.

Bieten

Tijm


Wat een beetje zon en temperaturen boven het vriespunt al niet kunnen doen. De raapstelen in de kas gaan daardoor als een speer. Knalgroen staan ze te lonken. Die gaan vandaag de stamppot nog in!Dat wordt lekker voorjaar op het bord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten