zondag 6 november 2016

Winterrust

De klok is verzet, de nachten worden koud en de tuin is inmiddels aardig leeggehaald. Ik verzamel weer het afgevallen blad van de bomen en geef er de lege bedden een dikke deken mee.
De loopplanken die ik als paden gebruik haal ik van de grond en zet ze droog weg, zo blijven ze langer goed. Onder die planken kom ik ei-pakketjes van slakken tegen, die verwijder ik om zo volgend voorjaar, hopelijk, een slakkenplaag te voorkomen.


De preien mogen blijven en ook de palmkool kan tegen vorst. De andijvie is echter ook nog niet op dus daar ga ik een tunneltje overheen zetten. Zo moeten ze een graadje vorst wel kunnen overleven.


De knolselderij moet er voor de vorst uit en die kan ik, net als de pastinaken, wortels en rode bieten, inkuilen in vochtig zand. Het is hoog tijd dat ik ze uit de grond haal, er zijn er al twee helemaal opgevreten door de woelmuizen. Totaal uitgehold zijn ze en het loof trek je er zo af. Balen! Maar goed, er zijn er nog vijf die gaaf genoeg zijn om in te kuilen. Daar kan ik tot het begin van het nieuwe jaar wel mee toe.


In de kas haal ik nu de allerlaatste tomatenplant, Millefleur, weg. Er zitten nog tientallen groene tomaatjes aan, niet groter dan rode bessen, maar toch vind ik het jammer om de plant te rooien. Gelukkig zitten er ook nog wat gele tomaatjes aan die thuis op de vensterbank na kunnen rijpen.
En dan is het, tot volgend jaar zomer, echt afgelopen met de verse tomaten.


Over een poosje zijn er weer plannen voor een nieuw moestuinseizoen maar nu is het tijd voor winterrust.
Tot volgend jaar!

4 opmerkingen:

 1. leuke blog heb je Dorthy! ik voeg je toe op mijn leeslijst op mijn blog als je dat goed vind.
  groetjes Annemiek http://fruittuin.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je compliment en natuurlijk mag je hem op je leeslijst zetten. Het is nu nog even stil op de tuin maar dat zul je wel herkennen.

   Verwijderen
  2. Ik heb iets niet goed gedaan met het veranderen van mijn oude blognaam, de Fruittuin werkt niet meer en is nu geworden: https://moestuintjeaandedommel.blogspot.nl/
   hoop je daar eens te zien :)

   groetjes Annemiek

   Verwijderen