donderdag 9 april 2015

Nieuwe zaaironde en sleedoorn.

De temperatuur gaat eindelijk omhoog waardoor je bomen en struiken zienderogen groener ziet worden. De vlierbessenstruiken beginnen al aardig in blad te komen. De kornoeljes zijn zo'n beetje uitgebloeid en ik kijk uit naar de witte bloemetjes van de sleedoorn. Ik zie er in de buurt maar weinig staan maar dan kom ik toch wat struiken tegen op mijn gewone fietstochtje naar de tuin. De sleedoorn geeft mini-pruimpjes als vruchten. Helaas smaken ze erg wrang al kun je er wel wijn van maken.
http://plantaardigheden.nl/plant/beschr/wel/sleedoorn.htm


Nu het april is kunnen er weer meer gewassen in de volle grond gezaaid worden. Pastinaken, wortelpeterselie en rode bieten stonden deze week op het programma.  De rode bieten zaden zijn eigenlijk een heel kluwentje zaden. Uit één zo'n bolletje komen meerdere plantjes en die moeten straks gedund worden. De dikke bolletjes zijn goed een voor een te pakken en maken zo het zaaien wel makkelijk.


Voorgaande jaren kweekte ik vroege aardappelen. Vorig jaar was daar al vroeg phytophtera in, een schimmelziekte die vooral aardappelen en tomaten aantast. Daardoor moest ik heel vroeg het loof van de planten halen en was mijn oogst maar minimaal. Dit jaar probeer ik wat anders. Ik ga de aardappels in bakken zetten. De blauwe ton is 50 cm hoog, er zitten afwateringsgaten onderin en hij is een klein stukje in de grond gezet. Ik heb er vijf aardappels lady Christl in gezet. een vroege vastkokende aardappel.
De zwarte bak is maar zo'n 35 cm hoog en ik heb er drie aardappels Ditta in gezet.


Op een beurs kreeg ik zaden van de grote klis. Dit is gewoon een wilde plant. Maar je schijnt de wortel goed te kunnen eten. Dus die ga ik proberen. Ook zaaide ik witte en rode snijbiet en doorlevende spinazie, wat eigenlijk ook een soort snijbiet is.
Van de voorgezaaide planten zijn er een aantal niet opgekomen. Komkommers (diva) en torro rosso puntpaprika's laten niets van zich zien. Ook de rode zonnehoed en de lavas komen niet op.
De knolselderij van mijn zelfgemaakte zaadmatje (zie blog januari) komt heel onregelmatig op. Dit in tegenstelling tot de een week later, gewoon gezaaide.



Op de tuin heb ik ook een hoekje met bankje waar ik even kan uitpuffen van het werk. Ik heb nieuwe beukensnippers op de grond gestrooid en de kanten netjes gemaakt zodat de snippers niet door de hele tuin verspreid raken. Hopelijk houdt het bankje het nog een jaartje, het wordt steeds wiebeliger. Aan het gaas achter het bankje staan de capucijners. Aan de andere kant komen straks komkommerplanten te staan.


Uit de kas haalde ik een grote spitskool. Die had ik er voor de winter in gezet. Het lijkt zo heel wat maar helaas stond hij op punt van schieten dus er zat al een flinke, nog opgekrulde, bloemknop in. Gelukkig was er nog genoeg kool over voor een tweepersoons maaltijd.


En tot slot de meest aaibare plant die er volgens mij bestaat. Pulsatilla, wildemanskruid. Jarenlang had ik maar een enkele plant maar de laatste jaren heeft hij zich in mijn voortuin verspreid. Ik vind hem prachtig, zeker zo tussen het bloeiende speenkruid! En ik niet alleen, de hommels en bijen weten hem ook te vinden.




1 opmerking: