donderdag 5 november 2015

Bijna winterklaar

Fijn dat de temperaturen weer wat omhoog zijn gegaan. Dat maakt het werken in de tuin heel uitnodigend. Ik wil de boel nu echt winterklaar hebben, maar voor het er zo uitziet heb ik nog wat te doen.


De loopplanken en stokken moeten in de kas opgeslagen. Ook het bankje dat Ton voor me maakte wil ik daar lekker droog opbergen. Het onkruid moet gewied, de frambozen gesnoeid en de bedden afgedekt met fijngeknipt snoeisel en blad.
Maar als eerste pak ik de olijfkomkommer aan. Hij moet eruit. Er zitten nog heel veel olijfkomkommers aan, helaas niet meer eetbaar want ze beginnen te rotten. Die worden ook mee kleingeknipt en als mulchlaag op de lege bedden gestrooid. Ik hoop dat de zaden niet winterhard zijn anders zal mijn tuin volgend jaar een oerwoud van olijfkomkommerplanten worden.
De stukken plastic (binnenstebuiten gekeerde compostzakken) die ik gebruikte om de grond af te dekken en zo het straatjesgras te weren haal ik weg. Het heeft geholpen!
De frambozen knip ik af tot een klein stukje boven de grond. Deze herfstframbozen krijgen volgend voorjaar allemaal nieuwe uitlopers.
In de straat verzamel ik blad van onder andere meidoorn, berk en kastanje en rijd het met de fietskar naar de tuin. De lege bedden krijgen een mooi dekentje van blad. Deze bladsoorten composteren sneller dan eiken- en beukenblad, dat is zo taai dat ik het liever niet gebruik. Met de bladdeken krijgt het onkruid minder kans en worden voedingstoffen met winterregens beter vastgehouden in de bodem.


Op de tuin staat nog boerenkool en palmkool. Ook is er winter- en oerprei, groenlof en andijvie. De snijbiet groeit nog en de veldsla die ik heb laten schieten, heeft zichzelf uitgezaaid en staat er mooi en glanzend bij. In de kas resteren twee paprikaplanten met groene vruchten. Ik geef ze nog even de tijd om rood te worden.
Het seizoen zit erop.........

En het nieuwe begint alweer. De knoflook kan geplant worden want die heeft een poosje kou nodig. Een cm of 10 diep en ruim 10 cm uit elkaar plant ik twee rijtjes. Voor je het weet staan ze alweer met groene sprietjes boven de grond.En tegen die tijd zal ik weer schrijven hoe het allemaal verloopt.  Tot dan!

2 opmerkingen:

  1. , er is een boel te doen, prettige temperaturen, ik geniet er ook van, teun heeft ook al bladeren verzamelt voor op de bedden

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, sinds ik blad op de bedden doe, zie ik zoveel blad liggen wat allemaal bruikbaar is voor op de tuin of om zelf bladaarde van te maken.

    BeantwoordenVerwijderen