donderdag 26 november 2015

Laatste appeltjes en eerste boerenkool

In de bijkeuken liggen de laatste vier sterappeltjes van onze appelboom. Ze zijn ondertussen behoorlijk verschrompeld dus ze moeten op. Om zo te eten niet meer zo lekker maar gebakken zijn ze super lekker.




En dan de gebakken partjes op de havermoutpap. Met een paar klodders zelfgemaakte aardbeien-vlierbessenjam erbij zowat een taartje als ontbijt.

Gisteren vond ik het tijd om eens aan de boerenkool te beginnen. Er is wat vorst geweest dus moet de smaak nu wel oké zijn. De meeste boeren- en palmkool heb ik onder een net staan maar een viertal planten was netloos. Nu is het nog niet koud genoeg en is er nog van alles te eten te vinden, maar om de fazanten voor te zijn heb ik deze planten toch maar geoogst.
Het waren niet eens allemaal grote planten en toch had ik een enorme berg boerenkoolblad. Zo'n grote kuip is dan ideaal om de groente in te wassen. Het mooie van boerenkoolblad is dat het iets waterafstotends heeft. Als je sla wast en uitschudt is het nog steeds nat maar boerenkool is dan bijna al het water kwijt.


Een deel ging de vriezer in en de rest verdween in een stoofpotje met rijst en vis. Lekker! Al had ik het iets langer kunnen laten stoven. We moesten nogal kauwen : )



De laatste droogbonen zijn gedopt. Bij deze laatste lichting zaten veel beschimmelde bonen. Jammer, maar met de vochtige herfstdagen is schimmel onvermijdelijk.


Die schimmel is trouwens best mooi.


En de papierachtige schillen zijn ook prachtig.


De bonen heb ik meteen verwerkt. Eerst 24 uur weken, dan het weekwater afgieten en de bonen met ruim water opzetten. Ik doe er voor de vertering een paar stukjes wakame bij. Geen zout want dan blijven de velletjes van de bonen hard. Ik laat ze 10 minuten koken en zet daarna de pan in een fleecedeken tussen de kussens op de bank. Scheelt een heleboel gas en het kan nooit mislukken. Het is ongelooflijk hoe warm de pan na uren nog is. Dan pas doe ik er wat zout bij.



Die laatste portie was ondanks de schimmelbonen nog zo'n 700 gram. Een deel ging de vriezer in en van een deel maakte in zelf humus.
Humus is een pasta bv voor op brood. Doorgaans worden hier kikkererwten voor gebruikt maar het kan ook prima met andere bonen.
De gekookte bonen maal je in een blender. Daarbij gaat een scheut olijfolie, knoflook, peterselie, citroensap en een flinke schep tahin (sesampasta). Je hebt geen recept nodig, je proeft wat erbij moet. De een houdt van meer tahin en de ander wil er flink peper bij. Als het maar een smeuïg geheel wordt. De bonen zijn best 'taai om te malen. Als het te droog is kun je er een scheutje water bij doen.
Op een cracker en met een salade, hier de eerste veldsla, een heerlijke combi.
 veldsla

Naast de humus maakte ik ook nog bonenburgers. Die gingen allemaal de vriezer in. Zo handig om ze te hebben liggen.
Het is wonderlijk dat er na de vorst nog bloemen op de tuin staan.

De bloemen van de tabaksplant lijken wel met aquarelverf geschilderd te zijn.


En de knoflook die ik een paar weken geleden plantte staat al boven de grond!

En áls de zon dan een keer schijnt, dan geniet ik ervan!


Deze spin geniet er ook van. Hij zit in een kamertje van het polycarbonaat van de kas. Vorstvrij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten