zondag 15 mei 2016

Planttijd voor bonen en tomaten.

Afgelopen week begon met klussen op de tuin.
Na het neerzetten van de klimpaal voor de stoksperziebonen moesten er nog klimtouwen aan. Het is toch wel een best eind tot aan het wiel dus ik moest even verzinnen hoe ik daar bij zou kunnen komen. Staand op een stevige! stoel op twee planken (zodat de poten niet in de grond zouden zakken) lukte het me om de touwen over de fietsvelg heen te gooien. Die zette ik vervolgens vast met een stevige tentharing. Voor alle medetuinders op het complex werd het nu duidelijk dat ik geen ooievaars aan het lokken was : ).


En toen konden de bonenplanten naar de tuin. Ze waren wel al een beetje groot, misschien zelfs té groot maar ik had geen keus. Ze moesten wachten op hogere temperaturen en die waren er nu pas.


 Acht touwen heb ik verdeeld over de velg. En bij elk touw zo'n drie à vier planten. Je kunt in plaats van bonen planten ook bonen zaaien. Dan leg je 6-8 bonen bij elk touw. Ik hoef dat op mijn tuin echter niet te proberen. De muizen en andere liefhebbers laten beslist geen enkele boon ontkiemen. Vandaar dat ik ze voorkweek.

Stoksperzieboon; Cobra en Pastoral

Pronkbonen; o.a. Borlotti,Lady Di, Boerentenen, Vroege Veense, Emergo

Daarnaast plantte ik witte lupines waarvan je de zaden kunt eten. Ook sojaboon Edamame, dezelfde als je bij de Japanner op de kaart ziet, ging de grond in.

Alle tuinbedden worden langzaamaan voller en voller en ineens bedenk ik dat ik nog een stel courgetteplanten thuis heb staan. Help! Waar moet ik die nog kwijt. Het zijn immers geen kleintjes die je wel ergens in een hoekje kwijt kunt. Dat krijg je als je geen uitgewerkt plan tekent en meer van het 'ongeveer' bent. Maar gelukkig is er nog wel plaats op het wortelbed. Courgettes zijn natuurlijk geen wortelgewassen maar bij een 'ongeveer' tuinierster zoals ik, is dat geen probleem : ). Volgende week zijn ze aan de beurt.

Waar het nog zo goed als leeg is is in de kas. De laatste prachtige spitskool en sla haal ik eruit om plaats te maken voor de tomaten-, komkommer- en paprikaplanten. En niet te vergeten voor de watermeloen van de AHmoestuintjes. 

Vóór

 en 

Ná het planten van tomaat; Millefleur, Coueur de Boeuf, Orange Berry, Costolito F., Ildi, Red Pear, Tigerella en cherrytomaat (AHmoestuintje)
Paprika; mini Red Bell
Snackkomkommer; Picarino F1 (andere soorten volgen nog)

In elk plantgat doe ik flink wat compost en een scheut koemestwater. Meteen een stok erbij waar de tomaat steun aan heeft en een pot ingegraven om water in te geven zodat het meteen bij de wortels van de plant komt in plaats van door de hele kas te stromen. Goed bezig! En al ben ik nog lang niet klaar, voor vandaag is het mooi geweest.

2 opmerkingen:

  1. Beste Dorthy,
    Graag zouden we persoonlijk contact met je opnemen.
    Hoe kunnen we een persoonlijk bericht sturen?

    BeantwoordenVerwijderen